Hopp til hovedinnhold

Skrekken ved å leve evig

Publisert av: Trude
Lagt ut: 17 desember, 2015 - 08:54
Brukarnivå:
Genre:

Når boka starter befinner vi oss i St Petersburg nyttårsaften 1899. Der møter vi Josef Nikolaj Dimitrevitsj Rubashov. Rubashov kommer fra en velstående familie, men er uhelbredelig hasardspiller. Han har spilt bort arven -inkludert morens livrente-, mistet kjæresten, er hatet av broren, har gjeld til oppover ørene og kreditorer etter seg. Nå sitter han i et lite leid rom med en dress og en kortstokk; neste stopp er gjeldsfengselet.

 

Men Rubashov vil fortsatt spille, og denne nyttårskvelden har han en avtale med en som bare omtales som gjesten. De skal spille et siste slag poker. Innsatsen er Rubashovs sjel, og jeg avslører ikke mye hvis jeg sier at han taper. Hva skjer med en som taper i poker mot djevelen? Det viser seg at helvete er fullt! Isteden dømmes Rubashov til å vandre på jorden, uten å kunne dø. Hele denne avtalen stadfestes med en kontrakt som underskrives av begge parter.

 

Det første Rubashov gjør når han våkner dagen etter, er å rive i stykker kontrakten. Men dokumentet viser seg umulig å ødelegge, og han tjener raske penger på å vedde med folk om de kan ødelegge det. Han tjener også penger på å spille russisk rulett med 5 kuler i revolveren. I begynnelsen går det veldig bra med Rubashov. Han slutter å spille, han gjenoppretter forholdet til broren, sender moren på et godt pleiehjem, gifter seg med ungdomskjæresten og blir styrtrik finansmann. I tillegg gir han store summer til veldedighet i et Russland preget av fattigdom. Men etter 10 års tid begynner alt å rase: han mister kone og barn, finansimperiet smuldrer hen. Nå vil Rubashov bare dø, men han kan jo ikke!

 

Herfra blir boka merkbart mørkere. Vi følger Rubashov på nært og fjernt hold der han er Rasputins munnskjenk, opplever både første og andre verdenskrig og krigen på Balkan. Det er mye krig, nød, onde handlinger og elendighet. Han flakker vidt omkring, ofte i søken etter gjesten, som han vil be om å få slippe å leve mer. I andre perioder blir han helt motløs, og fjerner seg helt fra menneskene. Han blir eldre, men kan fortsatt ikke dø.

 

Rubashov blir leserens vitne gjennom Europas historie, og det er ikke en hyggelig historie. Etter hvert forstår man at det å ikke kunne dø er en fryktelig dom, og at Rubashov har blitt ett av de ensomste menneskene på jorda.

 

Denne boka har en allvitende forteller, og tittelen sier mye; dette er virkelig et forsøk på å dokumentere Rubashovs liv. Vi får beskrevet dokumenter og avisartikler der han nevnes, bilder han er med på, etter hvert også tv-sendinger. Jeg likte språket i denne boka; det er rikt og kanskje litt gammelmodig anlagt, og spesielt i begynnelsen lett ironisk. Dette er en forfatter som virkelig har ordet i sin makt.

 

Jeg tror det var tittelen som fanget meg første gang jeg fant boka. Konseptet med å selge sjela si er jo velkjent i både litteratur, musikk og film, og her er en vri. Jeg følte at boka ga meg en innsikt i Europas historie, selv om den fokuserer mest på de mørke delene. Den får fram at europeiske kriger var like fæle som andre kriger. Jeg liker også godt beskrivelsene av Russland på begynnelsen av 1900-tallet; jeg ser liksom St. Petersburg for meg selv om jeg aldri har vært der. Boka får også godt fram det uhyrlige i å måtte overleve alle en er glad i; man får virkelig ikke lyst til å leve evig etter å ha lest denne boka!

 

Vallgren ble født i Linköping i 1964, og debuterte i 1987. Han har gitt ut både romaner, novellesamlinger og en reiseguide. På hjemmesiden hans står det at han tilbrakte mesteparten av 80-tallet på ”omfattande resor i Asien och Europa”, og da får jeg assosiasjoner til aristokratiske unge menn fra 1800-tallet! Han har dessuten bodd i både Spania, Danmark og Tyskland. En litt spesiell ting med Vallgren er at han også er aktiv musiker. På hjemmesiden sin beskriver han seg som musiker og forfatter, og han har gitt ut flere plater.

 

Flere av Vallgrens bøker er oversatt til norsk, og den mange kanskje kjenner best er ”Den vidunderlige kjærlighetens historie” som kom på norsk i 2003. Den mottok flere priser og ble en stor suksess i mange land.

Originally published by Linda Rasten , Ås bibliotek.